Добар човек. Морален човек.

Posted on Updated on

Добар човек. Морален човек. Помеѓу нив двајца е огромна разлика.

Добар човек е добар затоа што ги „прифаќа“ луѓето такви какви што тие се, ги „покрива“ со својата добрина. Добрината е прекрасна, нешто најпрекрасно на земјата.

Моралните луѓе се активисти кои зеле обрска и тежнеат на другите луѓе да им надметнат принципи и „добро“, и кои лесно паѓаат во осудување, гнев и омраза.

Тургењев, Чехов се добри луѓе. Толстој е морален човек. Во светот има многу морал, а толку малку добро.

Протопрезвитер Александар Шмеман

 

Од дневникот за 18 мај 1979 година

 

превел:

Петар Петковски,

дипломиран теолог

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s