За Евхаристијата

Posted on

Свети Јован Златоуст

 Богослужение 7

За оваа света тајна Св. Јован Златоуст зборува на многу места и со најголема точност и прецизност.

Учи јасно за реалното присуство на Христа во светата Причест. Зборува и за тоа дека во евхаристијата во свои раце го држи ме Телото, кое живеело на земјата и дека Христос станува присутен преку претворањето (трансубстанцијација), а тоа го врши Самиот Христос и Тој е и свештеникот и олтарот.

Потоа ни кажува дека кон Светите дарови треба да приоѓаме со страв и набожност. На многу места евхаристијата ја нарекува „трпеза на свет страв“, „тајна која бара почит и треперење“. Тоа што е во путирот е скапоцената Крв, која што протече од реброто Христово, а лебот е Телото Христово.

Тоа што Господ не го прими на крстот (прекршувањето на колената) го прима овде во жртвата, од љубов кон нас: Тој дозволува да биде раздробен  на парчиња за да бидат нахранети сите. Жртвата што се принесува денес е истата што се принесе во денот на искупувањето. Свештеникот е само слуга, а Христос е Оној што благословува и осветува.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s