Потребата од молитва

Posted on Updated on

8a709b1ce85c26f36ce73a140cf6294eДуховни совети од Светиот отец наш Јован Кронштатски

 

            Дали е неопходно да се молиме дома, и да присуствуваме на Божествената литургија во црква ? Зошто е неопходно за вас да јадете и пиете, да вежбате и да одите на работа секој ден ? За да го подржиме животот на душата, да ја зацврстиме душата, која е болна со грев, да ја исчисти, исто како што вие земате некои работи од храна и пијалок за да се исчисти телото. Ако не се молите вие се однесувате несоодветно и многу немудро, подржувајќи, славејќи и усовршувајќи го вашето тело секој ден, но запоставајќи ја вашата душа.

Најдобрите моменти на земјата се оние во кои ние медитираме кон небесните нешта или кога ние ќе ја познаеме и браниме вистината, која што е од небесата. Само тогаш ние вистински живееме. Затоа ли е од витално значење тоа што ние мора да се потрудиме околу земјата и да се искачиме кон Небесата, каде е нашиот вистински живот, нашата вистинска земја, која ќе нема крај. Бог нашиот небесен Отец знаеше дури и пред ние да побараме некои работи, кои ни требаат, што ние сакаме, но ние не Го знаеме Него како што треба и се предаваме самите себе на земната суета, наместо на Неговите раце. Затоа, во Неговата премудрост и милост, Он ги претвора во пресрет за нас да се свртиме кон Него. Нашите молитви се неопходни конкретно за да ја зацврстиме нашата вера, низ која единствено ние можеме да бидеме спасени : Со благодат ние Ве спасивме преку верата и О, жено голема е твојата вера. Заради оваа причина Бог направи жената да се моли на земјата за да биде силна нејзината вера и да ја зацврсти.

Бог посакува ние да прибегнеме кон Него, да се обратиме со молитва, за да се претставиме пред Него како Негови чеда, кои биле повредени од гревот и кои настанале од Него за да не исчистат нас и да не опкружат со Неговата љубов, за да Ни покаже дека Он секогаш има некаков благослов за нас !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s